Jak nekoupit rodinný dům v prvních 20ti minutách

Vydáno 05.11.2019 5 minut

Koupě rodinného domu bývá často největší investicí v našem životě, a proto je důležité tomuto kroku věnovat velkou pozornost a nenechat se unést emocemi. Tlaku makléře či majitele můžeme snadno podlehnout a bohužel si pak zapomeneme prověřit zásadní informace, které jsou při koupi nejen domu klíčové.

Co je nutné prověřit před koupí rodinného domu?

Budeme předpokládat, že jste již ve fázi, kdy jste si domluvili prohlídku Vámi vybrané nemovitosti. Než se ovšem vydáte na místo zjistěte si detaily lokality a okolí, kde se dům nachází. Přezkoumejte dopravní dostupnost a občanskou vybavenost – obchody, zdravotní středisko, školy, sportoviště a další vyžití. Nenachází se v blízkosti nějaká továrna nebo obdobný provoz, který by mohl vytvářet velký hluk nebo například zápach? V neposlední řadě byste se měli obeznámit s územním plánem, z něhož se dozvíte, jestli se neplánuje v okolí stavba nebo developerský projekt, který by mohl významně ovlivnit kvalitu bydlení.

NÁŠ TIP: Zkuste si v lokalitě nabízeného domu co možná nejvíce každodenních situací – na prohlídku domu dorazte městskou hromadnou dopravou, ve vytíženém čase jeďte autem, můžete tak zjistit, zdali každé ráno budete muset trčet v nekonečných kolonách, později večer se pokuste u domu zaparkovat, jen tak se projděte po okolí a promluvte si se sousedy jaké je v lokalitě bydlení.

Od prodávajícího případně realitního makléře si vyžádejte nejlépe ještě před schůzkou další informace, které nevyplívají z inzerátu. Zjistěte si stáří nemovitosti, jaké jsou v ní rozvody slaboproudé sítě a v případě, že je dům zrekonstruovaný, zajímejte se jakým způsobem a kdy rekonstrukce proběhla. To znamená, zjištění si např. typu a stáří oken, typy podlah, zda jsou nově provedeny rozvody elektřiny, plynu, vody a odpadů a zda je potřeba v nebližším čase opravit nebo vyměnit např. střechu či kotel. Pokud nemá dům garáž, nezapomeňte na otázku týkající se parkování.

Než pojedete na prohlídku domu mějte sepsané další dotazy, které budete chtít řešit osobně, ať na některý z nich nezapomenete. To první, co by Vás mělo dále zajímat je prověření statiky celého domu a základů. Zeptejte se, kolik stojí provoz nemovitosti a jaké jsou průměrné roční náklady a co vše je nutné platit. Zajímejte se o způsob vytápění a chtějte vidět energetický štítek domu. Sami si vyzkoušejte funkčnost vodovodních baterií a otevíraní oken. Zajímejte se o kvalitu a stáří jak kuchyně, tak jejich spotřebičů.  Zaměřte se na kvalitu řešení koupelny s toaletou. Jestli – že nebyl dům dlouho používán, zkuste prostor mezi vanou a obklady chvíli polévat a pak zkontrolujte prostor pod tím ať pak nejste nemile překvapení vodou, která může pod vanu zatékat při špatné instalaci vany a nedostatečném zaspárovaní. Pozornost při prohlídce domu také věnujte stavu střechy, fasády a zateplení. Soustřeďte se i na případné stopy po vlhkosti. Hledejte známky přítomnosti zvířecích obyvatel domu – napovědět Vám mohou díry ve zdech nebo hromádky trusu. Pokud budete chtít dům rekonstruovat a měnit jeho vnější vzhled, je dobré si ověřit, zda se nenachází v památkové zóně.

NÁŠ TIP: Jděte na prohlídku domu se stavařem nebo si kupovaný dům nechte posoudit od odborníka! Více hlav víc ví a vidí! :-)

 

Co ještě při koupi rodinného domu zjišťujeme?

Důležitý bod, který nesmíme opomenout je právní stav nemovitosti, který nám též mnohé napoví.

1) Aktuální výpis z listu vlastnictví s kolkem z katastru nemovitosti – neleží na nemovitosti věcné břemeno, zástavní právo, předkupní právo nebo exekuce?

2) Kdo je vlastníkem pozemku, na kterém je nemovitost postavena?

3) Nabývací titul – za jakých okolností prodávající nemovitost získal?

4) Kolaudační rozhodnutí a stavební dokumentace

 

V jakém případě se poohlídnout po jiné nemovitosti?

Pokud u domu, který chcete koupit je rekonstrukce neodkladnou záležitostí je dobré si umět spočítat a uvědomit na kolik by nás taková oprava finančně vyšla a jestli je vůbec možné i rozsáhlejší poruchy domu opravit.  Chceme tyto peníze do domu investovat? Vyplatí se nám to vůbec? Nebudete při takové výsledné ceně za koupi a rekonstrukci výhodnější postavit si dům vlastní?  Posléze je jen na Vašem zvážení, jestli se poohlídnete po jiné nemovitosti nebo se rozhodnete pro rozsáhlou rekonstrukci či začnete s výstavbou domu nového.  Nekupujte nemovitost, která je ve špatném stavebně – technickém stavu, pokud tomuto stavu neodpovídá její cena. Pokud odmítne prodávající doložit některé z důležitých dokumentů nebo Vám zamlčí právní závady, též je na zvážení od koupě domu ustoupit.

 

RADA NA ZÁVĚR: Buďte při prohlídce domu důslední a obezřetní, rozhodně se neostýchejte a nenechte se odbýt. Pokud Vás odpověď na Vaše otázky neuspokojí nebojte se ptát dále a více do hloubky! Nesmiřujte se s přílišnými kompromisy a zároveň buďte nohama na zemi!

Autor článku: Nováková Ilona - Back office manager

Doporučené články

Kde dostanu nejlepší podmínky?

Vydáno 28.10.2019 2 minuty

  • Změna banky nemusí znamenat zhoršení nabídnutých podmínek
  • V jedné bance rizikový klient, v druhé jsme se dohodli
  • Analýzu podmínek přenechejte odborníkovi
  • Číst dále
Chci nejnižší úrokovou sazbu!

Vydáno 15.10.2019 2 minuty

  • Nejnižší úroková sazba vždy neznamená ušetření
  • Rozdíl mezi úrokovou sazbou a RPSN
  • Bankovní pojistky a další finty bank, které navyšují celkové náklady úvěru
  • Číst dále
Co obnáší první schůzka s hypotečním poradcem a na co se připravit?

Vydáno 13.11.2019 7 minut

  • Jak probíhá první schůzka s hypotečním poradcem a v čem mít jasno před setkáním
  • Co si vzít s sebou na první schůzku
  • Ptejte se! Otázky na hypotečního poradce
  • Číst dále
Co vše lze hypotékou financovat

Vydáno 10.09.2019 2 minuty

  • Hypoteční úvěr neslouží pouze ke koupi
  • Banka dokáže zafinancovat více záměrů jedním úvěrem
  • Doplňková část jako zajímavá možnost získání volných prostředků
  • Číst dále