Co obnáší první schůzka s hypotečním poradcem a na co se připravit?

Vydáno 13.11.2019 7 minut

Rozhodli jste se využít služeb hypotečního poradce a nevíte co přesně od první schůzky očekávat? Jaké otázky si pro poradce připravit, aby Vám bylo vše jasné a co si na první schůzku vzít s sebou? Hypoteční zprostředkovatel Vás krok za krokem provede celým procesem vyřizování hypotéky a jejím následným čerpáním. Pomůže Vám získat hypotéku v co nejkratším možném čase, za nejlepších podmínek a vy tak budete o krok blíže Vašemu vysněnému bydlení.

Pokud se nacházíte v situaci, kdy máte domluvenou schůzku s hypotečním zprostředkovatelem, určitě přemýšlíte nad tím, co vlastně od takové schůzky očekávat. Nejdříve je důležité vědět, že převážně každý hypoteční poradce má mít přehled o nabídkách celého hypotečního trhu a měl by jednat za všechny banky, a tím Vám ušetřit zdlouhavé obíhání těchto společností. Takže důležitá část schůzky je společný výběr bankovní instituce, která bude v rámci financování Vašeho záměru ta nejvhodnější.

TIP: Mějte promyšlený záměr svého financování (přejete si koupit byt, dům, pozemek či chcete řešit výstavbu, rekonstrukci nebo refinancovat hypotéku?)

Od výběru banky se nadále odvíjí výše úrokové sazby, povinné poplatky a benefity pro klienta v podobě slev. Hypoteční zprostředkovatel je schopen zařídit nadstandardní podmínky úvěru a zároveň zajistit zdarma většinu z poplatků, které Vám přímo v bance neposkytnou ba ani nenabídnou. Významným bodem, který nesmíme opomenout je výše průměru čisté mzdy, a to, jak jsou Vaše příjmy řešeny např. jste zaměstnán na HPP doba určitá nebo neurčitá? Jste OSVČ nebo majitel firmy, která Vám mzdu vyplácí? Všechny tyto kritéria mohou ovlivnit jak výběr dané banky, tak i to, jestli na úvěr dosáhnete eventuálně jestli bude Váš případ řešitelný ihned nebo až za kvartál, …  Nezapomeňte také na Vaše výdaje a registry! Na schůzku se pokuste jít s tím, že přesně víte, jaké máte závazky a v jaké výši jsou Vaše pravidelné výdaje (např. výše splátek úvěrů a leasingů, limity kontokorentů a kreditních karet či soudně stanovené výživné). Jak si stojí Vaše registry zvládnete ještě před schůzkou zjistit na kolikmam.cz, kde si můžete zakoupit své výpisy z bankovních a nebankovních registrů.

TIP: Je významné vědět kolik máte vlastních zdrojů (našetřeno) nebo jestli jste schopni ručit i jinou nemovitostí než financovanou

Hypoteční zprostředkovatel je na základě těchto informací schopen spočítat, zdali na hypotéku bez problému dosáhnete, a hlavně navrhne vhodný postup pro získání úvěru.  Další proces úvěru se liší dle zvyklosti postupu každého poradce. Většinou Vám vyhotoví seznam nezbytných podkladů, které musíte doložit. Jakmile je máte k dispozici uskuteční se další schůzka, kde podepíšete žádost o hypoteční úvěr. Takto zkompletované materiály v co nejkratším čase odnáší poradce do vybrané banky, kde začne vyjednávat nejlepší podmínky. Někdy, pokud to situace dovoluje je možné podepsat žádost o hypoteční úvěr již na první schůzce a tím i rovnou může banka prověřit registry žadatele, nicméně na Vaší žádosti se zatím nemůže zpravidla pracovat, protože pravděpodobně nebudete mít prozatím dodané všechny potřebné dokumenty. Veškerá komunikace s bankou je na hypotečním poradci a vy jste pravidelně informováni o dalším postupu.

Co je vhodné si na první schůzku vzít s sebou?

1) Občanský průkaz a řidičský průkaz nebo pas (alternativou může být i rodný list)

2) V případě, že máte vybranou konkrétní nemovitost a podepsanou rezervační smlouvu či smlouvu o smlouvě budoucí kupní je dobré si ji vzít s sebou

3) Přehled o Vašich čistých příjmech, splátkách a dalších výdajích (výživné, leasing, kontokorent, …)

4) Jestli jste podnikatel budete potřebovat dvě poslední daňová přiznání

Buďte připraveni! Otázky na hypotečního poradce aneb na co je dobré se zeptat

1) Kolik stojí Vaše služby? (Služby hypotečního poradce jsou zdarma, platí je příslušná bankovní instituce a výše provize není závislá na výši úrokové sazby. V případě, že služby poradce neposkytuje zdarma nesmí být finančně odměněn i bankou).

2) Co všechno je součástí Vaší služby? Co za mě zařídíte? (Příklad: Jednání s bankou, vklad zástavního práva do katastru nemovitostí, čerpání úvěru, korektura návrhů kupní smlouvy a bankovní/notářské/advokátní úschovy, pojištění nemovitosti a vinkulace)

3) Na jakou výši maximální hypotéky dosáhnu?

4) Jaká je maximální délka splatnosti úvěru?

5) Jaké poplatky jsou součásti úvěru a co budu mít zdarma?

6) Jaké je RPSN = Roční procentní sazba nákladů na úvěr

7) Jak to je s pojistkou úvěru? Je dobré ji mít zahrnutou v úvěru? Jaké mám varianty v případě neschopnosti splácet?

8) Výše splátky požadovaného úvěru

9) Možnosti sazby a délka fixace

10) Kdy a za jakých podmínek mohu dát mimořádnou splátku úvěru? A co předčasné splacení úvěru?

11) Které banky uplatňují tzv. zákaz zatížení nebo zcizení alias negative pledge?

12) Co když nebudu moci úvěr splácet? Jak mám v tomto případě postupovat?

 

Rada na závěr: Schůzku s hypotečním poradcem ihned nezavrhujte. Takové setkání pro Vás může být velkým přínosem. Díky tomu se Vám mohou otevřít úplně jiné rozměry možností co se týče poskytnutí a výše úvěru. Navíc je vždy lepší mít srovnání a vědět, že jsem vyčerpal všechny možnosti a jsem v dobrých rukách!

Autor článku: Nováková Ilona - Back office manager

Doporučené články

Co vše lze hypotékou financovat

Vydáno 10.09.2019 2 minuty

  • Hypoteční úvěr neslouží pouze ke koupi
  • Banka dokáže zafinancovat více záměrů jedním úvěrem
  • Doplňková část jako zajímavá možnost získání volných prostředků
  • Číst dále
Chci nejnižší úrokovou sazbu!

Vydáno 15.10.2019 2 minuty

  • Nejnižší úroková sazba vždy neznamená ušetření
  • Rozdíl mezi úrokovou sazbou a RPSN
  • Bankovní pojistky a další finty bank, které navyšují celkové náklady úvěru
  • Číst dále
Jak nekoupit rodinný dům v prvních 20ti minutách

Vydáno 05.11.2019 5 minut

  • Prověření nemovitosti a lokality před koupí
  • Držte své emoce na uzdě
  • Co při koupi rodinného domu zjišťujeme
  • Číst dále
Kde dostanu nejlepší podmínky?

Vydáno 28.10.2019 2 minuty

  • Změna banky nemusí znamenat zhoršení nabídnutých podmínek
  • V jedné bance rizikový klient, v druhé jsme se dohodli
  • Analýzu podmínek přenechejte odborníkovi
  • Číst dále